INDIVIDUELE COUNSELING

 • Ervaar je regelmatig stress die je belemmert om te doen wat je wilt in je werk en privé?

 • Voel je je vaak boos, emotioneel of depressief en begrijp je niet waarom?

 • Loop je tegen telkens terugkerende problemen en patronen aan die je niet goed opgelost krijgt?

 • Heb je het gevoel dat er hoge eisen aan je worden gesteld waar je maar amper aan kunt voldoen?

 • Zit je in een rouwproces, ziekteproces of in de herstelfase waarbij acceptatie nog ver te zoeken is en ben je op zoek naar zingeving?

 • Zijn er dingen gebeurd in je leven waar je in je dagelijks leven nog steeds last van ondervindt?

In de counselsessies begeleid ik je in je proces van onzekerheden en twijfel. Het proces van onderzoeken, ontwarren en ordenen.

Geleidelijk krijg je meer zicht en ervaar je hoe je:

 • Belemmeringen kunt hanteren en omvormt in positieve daden.

 • Hoe het is om stevigheid en vertrouwen te voelen.

 • Meer vrijheid, ruimte, rust en ontspanning kunt creëren.

 • Om kunt gaan met jouw grenzen en ruimte maakt voor je mogelijkheden en ziet waar je kansen liggen.

 • In jouw dagelijks leven zingeving en voldoening kunt scheppen.


Hoe gaat individuele counseling in z’n werk?

In de eerste twee sessies zullen wij een plangesprek houden waarbij je ontdekt waar je vandaan komt, je oorsprong, hoe het nu is en waar je naar toe wilt. Daardoor begin je al meer zicht te krijgen op waar je tegenaan loopt en kun je beter je doelstelling formuleren. Op deze manier maken we een voorlopig wilsplan die we te allen tijde kunnen bijstellen.

Het kan ook zijn dat je de sessie meer wilt gebruiken om op adem te komen. Voor aandacht en zingeving. Waarbij niet meteen een wilsplan nodig is. Dan is contact en ruimte maken voor wat er nu is al genoeg.

Als begeleider leer ik je de jouw belangrijkste subpersonen (zie pagina over psychosynthese) bewust te worden en te erkennen wat hun rol is in het leven.

Tijdens het counselen van een hulpvraag kan na enige tijd een subpersoon naar voren komen, bijvoorbeeld in een geraaktheid, een snelle handeling die je wel kent van jezelf maar steeds automatisch doet.

Samen gaan we dit patroon van handelen bewust maken en concreet een situatie uit jouw dagelijks leven bekijken wat al veel ruimte geeft. Je leert vanuit kalmte en met begrip dit automatische patroon van handelen te doorbreken. Daarna kan je jezelf de vraag stellen: “Hoe wil ik vanuit mijn volwassen waarnemer deze situatie aangaan? Als ik niet meer zo automatisch reageer, maar eerst tot tien tel, wat zijn mijn wensen, verlangens dan…? Wat is essentieel en belangrijk in mijn leven, mijn relatie? Waar kies ik voor vanuit wijsheid? En welke stap kan ik dan aan…?”

 • Ik hanteer verschillende methoden om contact te maken in plaats van blijven 'praten over', zoals gestalttherapie – systemisch werken – voice dialoque (schema-therapie). Regelmatig zet ik creatieve werkvormen in om voor jou moeilijke situaties in je dagelijks leven inzichtelijk te maken, zoals schrijven, tekenen, spelvormen en wandelsessies.