WAT IS PSYCHOSYNTHESE

Psychosynthese helpt je te ontdekken wie je werkelijk wilt zijn, wat je potentieel is en hoe je hier concreet vorm aan kunt geven in je leven en werk. Kortom, psychosynthese helpt je om voluit te leven.

Deze optimistische psychologie is ontwikkeld door de Italiaanse psychiater Roberto Assagioli (1888-1974). Met de ontwikkeling van psychosynthese wilde hij recht doen aan alle facetten van het mens zijn. Het richt zich op een harmonische integratie, ofwel synthese, van alle niveaus van zelfbewustzijn en heeft tot doel om innerlijke tegenstellingen met elkaar te verbinden en in balans te brengen. 

Psychosynthese werkt met subpersonen

Psychosynthese gaat ervan uit dat de persoonlijkheid bestaat uit verschillende krachtvelden. Als mens zijn we sterk verbonden met deze innerlijke delen die we ervaren als neigingen, gevoelens, gedachten of wensen. Deze vaak versnipperde krachten komen naar buiten in ‘subpersonen’. Rollen die we in de buitenwereld inzetten maar die slechts een deel van onze persoonlijkheid laten zien. Vaak zijn maar enkele subpersonen actief, zij spelen als het ware de baas over ons leven. Voorbeelden zijn: de pusher, de pleaser, de rationalist, de criticus, de perfectionist, de controleur, de vermijder, het slachtoffer…

Het zijn echte ‘overlevers’, ontstaan in de jeugd. Ze beschermen je en houden ons leven het liefst veilig en in het gareel. Ze zijn ontstaan om onze kwetsbaarheid af te schermen en zijn ervan overtuigd op deze wijze geaccepteerd en gewaardeerd te worden door de buitenwereld. We leven volgens de wensen van deze subpersonen in de vorm van gewoonten en patronen waar we aan gehecht zijn geraakt en vermijden datgene waar deze subpersonen bang voor zijn.

Echter, als maar slechts een deel van onze persoonlijkheid naar buiten mag komen en andere delen worden afgewezen of verstoten, maakt dat we leven in disbalans. Dat merken we aan ons lichaam, want het kost veel energie om verstoten delen achter te houden. Na verloop van tijd voelen we ons benauwd, vermoeid en uitgeblust.

Werkvormen en modellen

In psychosynthese hebben zowel het bewuste als het onbewuste een gelijkwaardige plaats. Er wordt gebruik gemaakt van een grote variatie aan rationele, creatieve en intuïtieve werkvormen die je direct in je dagelijks leven kunt toepassen. Juist deze combinatie maakt het werken vanuit psychosynthese rijk en waardevol.

“ Het werken met onbewuste beelden en visualisaties zijn nuttig en bruikbaar in het helen van trauma’s.” (Jan Taal)

In de opleidingen van www.broedplaats.academy word je daar vertrouwd mee gemaakt zodat je ze kan toepassen in leven en werk en als begeleider van anderen.