CREATIEVE WELDAAD VOOR IEDEREEN

Creatief zijn is voor mij meerdere oplossingen bedenken voor één probleem. Als je je fantasie de vrije loop kunt laten. Als je je ideeën alle kanten op laat gaan en niet meteen bezig bent of het gerealiseerd kan worden.
De weldaad is dat je je creativiteit kunt laten stromen binnen voldoende veiligheid. Dat er geen maatstaf is. Dat je je kunt laten gaan. Dat je bij jezelf merkt “ik ben nieuwsgierig naar wat er ontstaat. Ik voel zelfvertrouwen.” De weldaad zit in het feit dat het niets te maken heeft met lukken of mislukken. Het gaat over iets laten ontstaan. Het proces van bezig zijn binnen deze veiligheid en meer van jezelf ontdekken is de weldaad. Belangrijk is mijns inziens dat je kaders krijgt binnen je creatieve ontdekkingstocht. Vooral als je nog niet zoveel ervaring hebt. Een eenvoudige opdracht krijgen met enkele kaders geeft ook veiligheid.


Weldaad is ook ‘gerichte aandacht hebben’. Hoe weldadig is het voor je geest om los te zijn van voortdurend repeterende gedachten. Je aandacht is op één thema gericht en vervolgens ga je doen! Je volgt je handen, je werkt met de kleuren die je mooi vindt. Je scheurt kleuren en afbeeldingen uit een tijdschrift die je op dat moment mooi vindt. Je schrijft zonder van tevoren precies te weten wat je gaat schrijven. Binnen enkele kaders ontstaat er iets. Woorden die je raken en waar je weer op door borduurt. Dat is weldaad. Dat voelt weldadig. Je hebt de deur open gezet, bij jezelf naar binnen gekeken en bent thuis gekomen.


Cursus creatieve weldaad

Titel: Creatieve Weldaad. Je ervaringen uit je dagelijks leven verwerken in een creatief dagboek!

Data:  Vrijdagochtend 2019: 18 okt. - 1 nov. - 15 nov. - 29 nov. - 13 dec. 2020: 10 jan. - 24 jan. - 7 febr.

Tijden: 09.30 tot 12.00 uur

Locatie: Schapenzandweg 12 Diepenveen

Trainer:  Veroni Nij Bijvank 

Investering:  Vier dagdelen 190,00 euro. Acht dagdelen 360,00 euro. Inclusief alle materialen.

De 7 pijlers van mindful leven.

Niet oordelen

Geduld

Frisse blik (beginners mind)

Vertrouwen

Niet streven

Acceptatie

Loslaten

Hoe ervaar ik bovenstaande pijlers (thema's) in het creatief bezig zijn én in mijn dagelijks leven? Tijdens de bijeenkomsten krijg je meer antwoord op deze vraag. De oefening zit in elke keer met compassie (begrip, vriendelijkheid, mildheid) te kijken naar wat je tegenkomt in jezelf. Je hoeft alleen maar op te merken wat er is zonder dat het anders moet. 

- Creativiteit vermindert stress en angst

- Het is goed voor je hersenen

- Het verbetert je stemming

- Je hebt contact met ander mensen

- Het geeft je zelfvertrouwen

Ervaring van deelnemers: "Er was variatie in de thema's en zeker de stiltewandeling in de natuur vond ik een verfrissende ervaring. Ook de variatie in de creatieve opdrachten waren ontspannen en fijn om te doen en elke keer weer was het resultaat verrassend!"

"Creativiteit vanuit een ontspannenheid (het hoeft niet mooi’ het gaat vooral om aandacht) is veel leuker!" Juist voor mensen die niet iets hebben met zitten op een kussentje is dit een luchtige manier om innerlijke thema's aan bod te laten komen."

Je hoeft niet alles leuk te vinden, maar kijk er op dit moment eens met een open mind naar. Niemand doet hetzelfde, dat maakt creativiteit juist zo leuk. Fantasie bevordert de creativiteit. Lekker dagdromen, een beetje suffen, dat kan heel goed werken voor jouw creativiteit. Als alles mogelijk is, wat doe je dan, hoe ziet je leven er uit? Kun je dat vertalen naar creativiteit?