CREATIEVE WELDAAD VOOR IEDEREEN

Creatief zijn is voor mij meerdere oplossingen bedenken voor één probleem. Als je je fantasie de vrije loop kunt laten. Als je je ideeën alle kanten op laat gaan en niet meteen bezig bent of het gerealiseerd kan worden.
De weldaad is dat je je creativiteit kunt laten stromen binnen voldoende veiligheid. Dat er geen maatstaf is. Dat je je kunt laten gaan. Dat je bij jezelf merkt “ik ben nieuwsgierig naar wat er ontstaat. Ik voel zelfvertrouwen.” De weldaad zit in het feit dat het niets te maken heeft met lukken of mislukken. Het gaat over iets laten ontstaan. Het proces van bezig zijn binnen deze veiligheid en meer van jezelf ontdekken is de weldaad. Belangrijk is mijns inziens dat je kaders krijgt binnen je creatieve ontdekkingstocht. Vooral als je nog niet zoveel ervaring hebt. Een eenvoudige opdracht krijgen met enkele kaders geeft ook veiligheid.


Weldaad is ook ‘gerichte aandacht hebben’. Hoe weldadig is het voor je geest om los te zijn van voortdurend repeterende gedachten. Je aandacht is op één thema gericht en vervolgens ga je doen! Je volgt je handen, je werkt met de kleuren die je mooi vindt. Je scheurt kleuren en afbeeldingen uit een tijdschrift die je op dat moment mooi vindt. Je schrijft zonder van tevoren precies te weten wat je gaat schrijven. Binnen enkele kaders ontstaat er iets. Woorden die je raken en waar je weer op door borduurt. Dat is weldaad. Dat voelt weldadig. Je hebt de deur open gezet, bij jezelf naar binnen gekeken en bent thuis gekomen.

Mijn inspiratiebron is onder andere schrijftherapeut Christine de Vries. Haar website is een oase van inspiratie voor als je graag wilt schrijven. Kijk op: www.shodo.nl


Creatieve weldaad

Hieronder een schrijfopdracht voor in de natuur:

AANDACHTIG WAARNEMEN

Liefdesgedicht

Je hebt de dingen niet nodig

Om te kunnen zien.

De dingen hebben jou nodig

Om gezien te kunnen worden 

K. Schippers

(Uit het boek: Innerlijk pelgrimeren van Christine de Vries)

Als pelgrim ga je onderweg als vanzelf steeds beter om je heen kijken totdat je echt gaat zien. Kleine dingen waaraan je eerder ongemerkt voorbijliep, kunnen je nu raken op een manier die zowel verbazend als inspirerend is. Wanneer dit iemand een paar keer overkomt, volgt vrijwel altijd de vraag: waarom heb ik dit nooit eerder gezien? Het kleinste vlakje kleur in een dorre berm of een vogel die tussen de takken rust in de schaduw van de bladeren, de geur van omgeploegde aarde of lavendel in volle bloei, het lome briesje op een zomeravond of de ijskristallen volgens een groots ontwerp op het bruine blad… De lijst is eindeloos voor eenieder die zich ervoor openstelt. Schrijvend terugkijken op de ervaringen  in de dag is een manier waarop je het aandachtig waarnemen kunt oefenen. Wanneer we onze zintuigen uitnodigen om hier aanwezig te zijn, ontdekken wee steeds meer in de wereld om ons heen en in ons zelf.

Inspiratie komt wanneer ze wil,

Op de meest onwaarschijnlijke momenten en

In de meest ongelegen omstandigheden.

Vaak komt ze stukjes bij beetjes.

Daarom moet ze worden vastgelegd en

Juist daar verschijnt een uiterst waardevol instrument op het toneel:

Het aantekenboekje.

Piero Ferrucci 

Wandelend dichterbij

Benodigdheden:

-          Schrijfpapier A4

-          Pen

-          Camera (eventueel)

-          Minstens 30 minuten ongestoorde tijd (inclusief 20 minuten wandeling)

Leg je schrijfspullen thuis klaar voor je vertrekt, of neem ze mee wanneer je van plan bent om langer onderweg te zijn. Vouw een lege pagina in de lengte dubbel, zodat je makkelijk in twee kolommen kunt schrijven.

Maak een wandeling in de buurt, rond je huis of in je dorp/stad. Probeer je voor te stellen dat je hier nog niet eerder bent geweest. Kijk rond, luister naar de geluiden, ruik de geuren, voel de wind en/of de zon en kijk hoe het licht wordt weerkaatst in de natuur, op gebouwen en mensen.

Schrijf direct na de wandeling in de eerste kolom wat je objectief en zintuiglijk hebt waargenomen. Vouw nu de pagina weer doormidden, zodat je de eerste kolom niet kunt lezen. Schrijf nu in de tweede kolom een lijst met gevoelens en gedachten die je tijdens het wandelen hebt gehad. Dit hoeft niet in chronologische volgorde, maar probeer wel de lijst zo snel mogelijk te schrijven. Gebruik voor beide lijsten alleen trefwoorden.

Met deze twee kolommen heb je inspiratie verzameld die je naar wens en behoefte kunt gebruiken op verschillende manieren.

1.       Vouw de pagina open en stel een combinatie samen door uit beide kolommen willekeurig een trefwoord te kiezen.

a.       Schrijf een korte tekst van 5 regels over deze combinatie

b.      Schrijf een elfje over de combinatie

2.       Vouw de bladzijde open en stel bewust een combinatie samen.

a.       Schrijf een korte tekst van 5 regels over de combinatie

b.      Schrijf een elfje over de combinatie.

3.       Vouw de bladzijde open en wijs zonder te kijken met je vinger een combinatie aan.

a.       Schrijf een korte tekst van 5 regels over deze combinatie

b.      Schrijf een elfje over de combinatie.

Er bestaan verschillende kleine dichtvormen die heel geschikt zijn om al wandelend te maken. Ze zijn eenvoudig te maken, maar vergis je niet over de kracht en diepgang die je ze kunt geven binnen de begrenzing van hun structuur. De strakke opbouw en beperking van het aantal lettergrepen of woorden en versregels nodigen je uit om tot de kern te komen. Laat je verrassen door de zeggingskracht van weinig woorden.

Elfje

Een elfje is een klein versje van slechts elf woorden die in een vast patroon zijn verdeeld over vijf regels. De indeling is 1 woord op regel 1, 2 woorden op regel 2, 3 woorden op regel 3, 4 woorden op regel 4 en 1 woord op regel vijf.

Eenvoudig elfje

Alleen de structuur is gegeven. Er mogen woorden worden herhaald, ze mogen rijmen, de versregels mogen uit losse trefwoorden bestaan of een langere zin kan over verschillende regels worden gedrapeerd zodat de indeling van het elfje intact blijft.

Bergen

Blauwe lucht

Het groene gras

Leven is heel dichtbij

Gekomen.

Marieke van Attem 

Structuurelfje

Hier staat niet alleen de uiterlijke vorm vast, maar wordt er ook op inhoudsniveau richting aangegeven waarover het elfje dien te gaan.

Regel 1: beginwoord

Regel 2: associatie

Regel 3: meer over het beginwoord

Regel 4: reactie met een werkwoord

Regel 5: gelijk als regel 1 of een conclusie in de vorm van een uitroep

Koers

Mijn hart

Is het kompas

Wat kom ik tegen?

Aandacht

Anja van der Starre

Ervaring van deelnemers: "Er was variatie in de thema's en zeker de stiltewandeling in de natuur vond ik een verfrissende ervaring. Ook de variatie in de creatieve opdrachten waren ontspannen en fijn om te doen en elke keer weer was het resultaat verrassend!"

"Creativiteit vanuit een ontspannenheid (het hoeft niet mooi’ het gaat vooral om aandacht) is veel leuker!" Juist voor mensen die niet iets hebben met zitten op een kussentje is dit een luchtige manier om innerlijke thema's aan bod te laten komen."

Je hoeft niet alles leuk te vinden, maar kijk er op dit moment eens met een open mind naar. Niemand doet hetzelfde, dat maakt creativiteit juist zo leuk. Fantasie bevordert de creativiteit. Lekker dagdromen, een beetje suffen, dat kan heel goed werken voor jouw creativiteit. Als alles mogelijk is, wat doe je dan, hoe ziet je leven er uit? Kun je dat vertalen naar creativiteit?